Mobiele elektriciteit B2
mobiele elektriciteit
150 jaar geleden kwam de uitvinding de dynamo, zo kun je elektriciteit op grote schaal nuttig gebruiken. Tegenwoordig heeft iedereen in Nederland een stopcontact warop je al je elektrische apparaten kunt aansluiten.
Maar wat doe je als er geen stopcontact beschikbaar is? Als je bijvoorbeeld in de wildernis aan het kamperen bent of als je in de trein, in de auto of op de fiets zit? Er is een groot probleem: elektriciteit kun je niet zomaar in een doosje overal mee naar toe nemen!
Als er geen stopcontacten in de buurt zijn dan is de bekendste manier om elektriciteit te gebruiken: batterijen en accu's. In de batterijen en accu's zit geen electriciteit maar metalen en chemicaliën. Als je een stroomverbruiker op een batterij of accu aansluit dan ontstaat tussen de metalen en de chemicaliën elektriciteit.
Een lege accu van bijvoorbeeld je telefoon is makkelijk op te laden maar bij satalieten is dat een ander verhaal. Daarom hebben sommige satallieten zonnepanelen, dit omdat deze jaren lang rond de aarde cirkelen. Een zonnepaneel bestaat uit heel veel zonnecellen die elektriciteit uit licht halen. Zonnepanelen worden ook gebruikt om huizen en caravans van elektriciteit te voorzien. Zonnecellen wekken alleen maar elektriciteit op wanneer er zonlicht op schijnt. Omdat de zon niet altijd schijnt heb je niet altijd even veel energie van de zonnepanelen, daarom worden zonepanelen vaak gecombineerd met accu's.
Een nieuwe manier om elektriciteit ter plekke op te wekken is met de brandstofcel. Brandstof cellen kunnen veel meer energy leveren dan batterijen of accu's. De brandstof voor een brandstofcel is waterstof. Waterstof is geen fossiele brandstof die je uit de grond kunt winnen. Waterstof maak je als je elektriciteit door water laat gaan. Er is veel elektriciteit nodig voor de productie van waterstof.
Maak jouw eigen website met JouwWeb