zuinig met energie B2

Hoe verwarmt de zon je huis?
Een huis kun je verwarmen met energie uit fossiele brandstoffen. Je kunt een huis ook verwarmen met elektrische energie. De elektriciteit kun je opwekken met zonnepanelen. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. De zonnecellen zetten zonlicht om in electriciteit. Je kunt ook zonnecollectoren op het dak plaatsen, daar zit water in. Ze worden warm door de zwarte kleur en zo kun je het warme water erin gebruiken om bijv. warm te douchen. 

Kan de aarde gratis verwarmen?
De meeste Nederlandse huizen worden verwarmt met gas. Maar het aardgas gaat een keer opraken. Dus moet er een andere warmtebron komen bijv. aardwarmte. Dat zit in de aarde op 500 meter diepte en is 95ºC. Je pomt dan koud water in de grond en er komt warm water voor terug. 

Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmte pomp haalt de warmte op 50 meter diepte uit de aarde. De aarde is daar ongeveer 11ºC. De werking van een warmtepomp lijkt op de werking van een koelkast. Bij een koelkast wordt door de verdamper warmte onttrokken aan de producten in de koelkast. Bij een warmtepomp onttrekt de verdamper warmte aan de aarde. Bij condenseren komt water vrij. Via de condensor achterop de koelkast wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht. Via de concensor in de waterpomp wodt de warmte afggeven aan het verwarmingssysteem. Een waterpomp verplaatst warmte van een plek met een lage temeratuur naar een plek met een hogere temperatuur. 

Wat doe je met warmteafval?
Een elektriciteitscentrale produceert elektriciteit. Bij die productie is veel koelwater nodig voor het koelen van apparaten. Het koelwater wordt opgewarmd en geloosd op het oppervlaktewater. Daardoor gaat veel warmte verloren. Je kunt beter dit warmteafval gebruiken voor het verwarmen van huizen. Via ondergrondse buizen gaat het warme water naar de huizen. Daar worden de radioatoren verwarmd. Deze manier van verwarming heet stadsverwarming. Als de zon door de ramen schijnt, dan komt er ook warmte in je huis. De warmte wordt opgeslagen in de muren en in de plafonds. Die houden de warmte lang vast. Voor die verwarming het je geen apparaat nodig. Daarom heet deze energievorm passieve energie. Architecten houden bij hun ontwerp rekening met passieve energie. Bij een goed gebruik van passieve energie betaal je minder energie kosten. En je spaart ook het milieu!